Original, nervepirrende og overlegen god var nogle af de ord, som begejstrede anmeldere strøede om sig, da de anbefalede Katrine Engbergs debutkrimi Krokodillevogteren. Det er første bind i serien om det utraditionelle makkerpar bestående af den følsomme og nyskilte kriminalbetjent Jeppe Kørner og hans mere hårdføre kollega Anette Werner, som slår deres folder i Københavns gader og stræder.
Katrine Engberg imponerede med sin første krimi og har siden været garant for velskreven krimihygge. Kan du ikke få nok af nordiske krimier skrevet af forfattere som Sara Blædel, Camilla Läckberg og Liza Marklund, er her endnu en underholdende serie med solide plots skrevet i et let og flydende sprog, så siderne vender sig helt af sig selv.
Rækkefølgen på Katrine Engbergs bøger om Kørner og Werner
En gang om året kunne krimifans hidtil se frem til en ny udgivelse fra Katrine Engbergs hånd om Kørner og Werner. Rækkefølgen kan du se her:
- Krokodillevogteren (2016)
- Blodmåne (2017)
- Glasvinge (2018)
- Vådeskud (2019)
- Isola (2020)
Fantasien og skrivelysten fejler intet hos Katrine Engberg, som har kastet sig ud i en ny krimiserie. Første bind udkom den 29. september 2022 med privatdetektiven Liv Jensen som den ambitiøse efterforsker, der skal opklare en henlagt sag.
- Det brændende blad (2022)
- De hvide nætter (2023)
Bind 1: Krokodillevogteren
I en etageejendom i Københavns indre by er pensionisten Gregers på vej ned med sit affald. Han studser over, at døren til en lejlighed står åben. På vej ind ad døren snubler han og alt bliver sort. Da Gregers kommer til bevidsthed igen, venter det næste chok: Julie, som er den ene af lejlighedens unge beboere, ligger død i en pøl af blod. Efterforskningen afslører snart, at Julie var en kvinde med flere hemmeligheder end de fleste. Hendes liv har inspireret Esther, som er udlejeren, til en karakter i den krimi, som hun skriver på. Pludselig går det op for Esther, at detaljerne omkring mordet på Julie passer alt for godt med hendes manuskript.
Bind 2: Blodmåne
En kold vintermorgen dukker liget af en mand op í Ørstedsparken midt i København. Ved første øjekast ligner han en hjemløs, men det er en kendis fra modebranchen. Hans drink var byttet ud med afløbsrens til en fest. Næste aften lider endnu et kendt navn fra modeverdenen samme grufulde skæbne. Johannes var med til festen, og inden han får set sig om, er han den hovedmistænkte. Det hele kompliceres af, at han er Kørners bedste ven. Samtidig indleder Esther, udlejeren fra Krokodillevogteren, sin egen lille efterforskning og opdager hurtigt, at begge mordofre har uddelt gode råd i radioprogrammet “Mads og monopolet”.
Bind 3: Glasvinge
En grå og regnvåd morgen vågner københavnerne op til synet af et lig i et springvand midt i indre by. Det er en nøgen kvinde, som er skamferet og drænet for blod. Dagen efter dukker et lig af en mand op i et springvand på Kastellet. Begge ofre har arbejdet på et nu lukket behandlingshjem for psykisk syge, og det viser sig nu, at der foregik ting, som ikke tåler dagens lys. Kørners efterforskning peger blandt andet i retning af et hævntogt. Werner er gravid, men til trods for, at hun er på barsel, indleder hun sin egen private efterforskning. Hun udveksler jævnligt oplysninger med Kørner, som ikke går så godt i spænd med barselsvikaren Falck.
Bind 4: Vådeskud
Gymnasiedrengen Oscar forsvinder på vej hjem fra skole. Han er mellemste barn i en velhavende familie, som tidligere har modtaget trusler. Derfor bliver politiet hurtigt tilkaldt. Et af sporene i sagen er et kryptisk brev, som citerer en roman, men ingen kan gennemskue, hvad det betyder. Er det et afskedsbrev fra Oscar, en bortførers forsøg på at vildlede efterforskerne eller noget helt tredje? Et større eftersøgningsarbejde bliver sat i gang med Kørner og Werner i spidsen. De bliver assisteret af Esther, som med sin litterære indsigt gør sit bedste for at tolke brevet, inden det er for sent.
Bind 5: Isola
En gammel kuffert dukker op i Ørstedsparken. Inde i den ligger liget af et halvt menneske. Offeret har lidt en grufuld død, for kroppen blev delt, mens vedkommende stadig var i live. Sporene fører Werner til Bornholm. Her opholder Kørner sig også, men ikke for at udføre politiarbejde. Han har taget orlov og arbejder som skovhugger. Også Esther er på Bornholm, hvor hun laver research til en bog. Det går trægt med efterforskningen, som Werner knokler med i samarbejde med det lokale politi. Kørner kan ikke helt holde sig væk, og pludselig kommer der skred i sagerne, da Esther falder over et muligt motiv i nogle gamle breve.
Skal man læse serien om Kørner og Werner i rækkefølge?
Det er altid lidt en smagssag, om man absolut skal læse bøgerne i en krimiserie i rækkefølge. Katrine Engbergs serie om Kørner og Werner er ingen undtagelse. Ganske vist fremhæver forlaget, at hver bog om Kørner og Werner er en selvstændig fortælling, men min erfaring er, at mange helst vil læse krimierne i en serie i den rækkefølge, som de er udkommet.
I princippet kan du springe ind i Katrine Engbergs serie om de to politifolk Kørner og Werner hvor som helst. Låner du bøgerne på biblioteket, kan du med sindsro kaste dig over det bind, som du er heldig at finde hjemme på hylden. Du behøver ikke nødvendigvis vente på, at Krokodillevogteren bliver afleveret af en anden låner, før du kan gå i gang med serien. Hver krimi i serien omhandler en afsluttet sag, så der bliver ikke afsløret detaljer, som er afgørende for at forstå handlingen i næste bog i Katrine Engbergs populære serie om Kørner og Werner.
Alligevel kan det være en fordel at læse krimierne om Kørner og Werner i den rigtige rækkefølge. Undervejs i bøgerne lærer du nemlig de to politifolk bedre at kende. Kørner slikker sårene efter et forlist ægteskab, Werner stifter familie, og pensionisten Esther dukker jævnligt op i bøgerne.
Under alle omstændigheder vil jeg ønske dig rigtig god læselyst uanset, om du beslutter dig for at læse Katrine Engbergs krimier om Kørner og Werner i rækkefølge eller ej.