Jan Guillous historiske serie “Det Store Århundrede” kredser om de tre brødre i familien Lauritzen, som står på tærsklen til det 20. århundrede. Det er en tid domineret af skelsættende teknologiske fremskridt, som præger samfundets udvikling på godt og ondt. Dramatiske begivenheder i 1900-tallet får stor indflydelse på familiens forhold, så Det store århundrede er lige dele historie og familiedrama. Første bind i serien hedder “Brobyggerne” og er som alle øvrige bøger i serien baseret på grundig research.
Har du allerede læst hele serien og fulgt familien Lauritzen med tilbageholdt åndedræt, kan det være lidt af en udfordring at finde en ny serie, som er lige så fængslende. Som en lille hjælp har jeg her samlet et udvalg af serier, som ligner “Brobyggerne”. Det er serier, hvor man følger en families udvikling gennem flere generationer med de udfordringer, som hører sig tiden til. Det er en genre, som man også kalder for slægtsromaner.
9 serier du måske vil synes om
Mit forslag til serier i stil med Jan Guillous episke værk om Brobyggerne tager udgangspunkt i familiedramaer, som udspiller sig fra 1900-tallet frem til moderne tid:
- Clifton-krøniken af Jeffrey Archer
- Bergen-trilogien af Gunnar Staalesen
- Century-trilogien af Ken Follett
- Familien Gregersen af Christian Kampmann
- Byens spor af Lars Saabye Christensen
- Desertørerne af Kim Blæsbjerg
- Familien Brinch-trilogien af Erik Valeur og Lise Ringhof
- Maj-trilogien af Kristina Sandberg
- Thy-serien af Maria Helleberg
Som du kan se, er de fleste af mine forslag trilogier. Det er serier, som består af 3 bøger, så det er afsluttede historier, som du kan læse i dit eget tempo.
Clifton-krøniken
Harry Clifton vokser op i den engelske havneby Bristol. Familien er fattig, men han får mulighed for at gå på en privatskole, hvor han får en god uddannelse og endnu vigtigere bliver venner med Giles Barrington. Således starter en storslået saga, hvor historiske begivenheder og politiske kampe udspiller sig i det engelske klassesamfund op gennem 1900-tallet. Hele fortællingen bliver knyttet sammen af kærlighed og intriger på tværs af klasseskel med et farverigt persongalleri. Jeffrey Archers populære serie består af 7 bøger, og første bind hedder “Hvor der er vilje”.
Bergen-trilogien
Gunnar Staalesens hovedværk omhandler livet i Bergen i 1900-tallet. Et mystisk mord indleder serien, som er et fantastisk portræt af Norges andenstørste by. Opklaringsarbejdet fører læseren hele vejen rundt i Bergen og gennem alle sociale lag, mens store verdenshistoriske begivenheder påvirker hverdagen. De historiske og sociale forhold fylder væsentlig mere end krimigåden, selv om Varg Veum også dukker op. Serien bliver indledt med “1900 morgenrøde”.
Century-trilogien
Ken Follett er en mester i at skrive murstenstykke historiske romaner, som er mættet med detaljer, så man føler, at man selv står midt i de verdensomvæltende begivenheder. I Century-trilogien følger man 5 forskellige familier spredt ud over England, Tyskland, USA og Rusland. Gennem deres øjne oplever man de store krige, økonomiske kriser, politiske spændinger og kampen for frihed. Første bind i serien hedder “Giganternes fald”.
Familien Gregersen
Den 4 bind lange saga om familien Gregersen udkom i 1970’erne og blev en enorm succes for Christian Kampmann. Fortællingen tager sin start i 1954 og spænder over 20 år, hvor man følger en overklassefamilies storhed og fald. Det er en tid præget af opbrud og opgør med de borgerlige normer. Patriarken mister status, kærligheden sættes fri, og krisen kradser. Serien indledes med romanen “Visse hensyn”.
Byens spor
Den norske folkesjæl kommer under kærlig behandling i Lars Saabye Christensens imponerende værk om Oslo. De vidt forskellige beboer i en ejendom er centrum for handlingen, som udspiller sig i de første år efter anden verdenskrig. Der er mangel på alt på nær drømme og længsler, men konventionerne kan hæmme viljen og modet til at realisere sig selv. Serien blev udvidet fra de oprindeligt tre planlagte bøger til at ende som en serie på 4 bøger med “Byens spor – Ewald og Maj” som den første bog.
Desertørerne
De moderne tider bliver dissekeret i Kim Blæsbjergs trilogi Desertørerne. Serien udspiller sig i 2007-2012, hvor danskerne gennemlever en turbulent tid med finanskrise og udsendelse af soldater til krigene i Irak og Afghanistan. Modsætninger mødes, når Mark bevæger sig fra det forblæste Lemvig til de fine stuer på Frederiksberg i en verden, hvor moralen lider, mens jagten på profit intensiveres.
Familien Brinch-trilogien
Danmark er i forandring, og det smitter af på relationerne mellem mennesker. Trilogien om Familien Brinch bliver indledt med en drukneulykke i 1900. Lille Erling er vidne til sin brors død, og det forfølger ham resten af livet. Han forlader Fanø til fordel for en lægeuddannelse i København og slår sig siden ned i Vejle. Historiske begivenheder udgør kulissen i denne stort anlagt slægtsroman, som tager sin start i bogen “Det er de danske som flygter”.
Maj-trilogien
Livet som svensk husmor fra 1930’erne til 1960’erne er temaet i Kristina Sandbergs prisbelønnede fortælling, som er et vigtigt bidrag til kvindernes rolle i moderne historie. Maj bliver gift med den ældre Thomas på grund af praktiske omstændigheder. Hun beslutter sig for at blive den perfekte husmor, men det er nemmere sagt end gjort. Hendes tanker og tvivl fylder mellem de daglige gøremål i en hverdag, hvor en kvinde aldrig har fri. Første bind i serien hedder “Et barn at føde”.
Thy-serien
Maria Helleberg er garant for velfortalte romaner om hedengangne dronninger og andre stærke kvinder. Serien om kvinderne fra Thy er ingen undtagelse. Bøgerne følger kvinderne i en familie fra sidst i 1800-tallet frem til moderne tid. Forskellen mellem by og land er enorm, og vilkårene for kvinder undergår en stor forandring. Det er et fint tidsbillede, som indledes med “Kvinderne fra Thy”.
Historiske serier, hvor man følger en familie gennem tykt og tyndt i omskiftelige tider, er populære blandt mange læsere. Det bevidner de mange velskrevne føljetoner om, så der er heldigvis gode muligheder for at finde noget, der ligner Brobyggerne, hvis du bare må læse noget mere i samme stil.