Om Rækkefølge

Hej Jeg hedder Susanne og arbejder til dagligt som bibliotekar på et folkebibliotek. Vores flittige lånere spørger rigtig tit om rækkefølgen på bøgerne i den serie, som de er i gang med at læse – og det gav mig idéen til denne hjemmeside.

I kraft af mit arbejde får jeg masser af bøger mellem hænderne. Jeg skal virkelig lægge bånd på mig selv for ikke altid at låne en hel masse af dem med hjem, for der udkommer konstant en lind strøm af gode og spændende bøger. Men jeg har efterhånden lært, at jeg slet ikke kan nå at læse det hele.

Til gengæld læser jeg som en del af mit arbejde meget OM nye bøger. Bøgerne er selvfølgelig også en passion. Der var en grund til, at jeg blev bibliotekar. Som du sikkert har gættet, var jeg en rigtig læsehest som barn. Det er jeg fortsat, selv om det kan knibe med tid og ro til at sætte sig ned med en god bog. For mig er det noget, jeg skal prioritere – det gør jeg til gengæld også. Jeg elsker simpelthen, når jeg får fingrene i en bog, som bare er så fantastisk, at jeg ligefrem glæder mig til det bliver aften og jeg kan sætte mig i sofaen for at læse videre.

Jeg læser ofte krimier i den hårdkogte ende af skalaen. Jo Nesbø og Ian Rankin hører til blandt mine absolutte yndlingsforfattere, og jeg er som et lille barn juleaften, når udgivelsesdagen for deres næste bog nærmer sig. Fantasy ligger også mit hjerte nær takket være Harry Potter. Mine læsevaner er dog ikke begrænset til disse genrer. Bare bogen er velskrevet, intelligent og vedkommende, lader jeg mig gerne friste. Nogle gange bliver jeg nysgerrig, når en låner kommer for at reservere en bog. Andre gange bliver jeg lokket af bestsellers og prisvindere.

Til gengæld er mit liv for kort til dårlige bøger. Jeg er ikke bleg for at lægge en bog fra mig, hvis den ikke fanger mig, for der er så mange gode bøger, der venter på mig.

Artiklerne her på siden bærer præg af, at jeg er bibliotekar. I mit fag siger vi ofte, at vi formidler bøger. Formidling har fokus på en kontekst. Det kan fx være rækkefølgen af bøgerne i en serie. Eller det kan være forslag til bøger, der ligner noget, man allerede har læst. Eller det kan være forslag til gode bøger om et bestemt emne i håb om at inspirere dig til en masse dejlige timer i bøgernes selskab.

Jeg vil også forsøge at anbefale gode læseoplevelser. Jeg må dog tilstå, at jeg synes, det er svært at skrive anbefalinger, når jeg skal gå lidt i dybden med de indryk, som en bog har gjort på mig. Men jeg vil forsøge, og forhåbentligt gør øvelse mester.